Scurt istoric al orasului Draganesti Olt

Traim pe aceste meleaguri de mii de ani. Stramosii nostri traci si înaintasii lor îndepartati s-au asezat lânga apa Oltului umbrita de codri seculari , bogati în peste si vânat. Urmele lor le-am întâlnit de multe ori pe prundul Oltului, descoperindu-le uneltele din gresie cioplite în creasta de cocos.

Pe terasa de jos a Oltului, adapostiti de padure lânga izvoarele de sub malul cel mare de la rasarit, s-a asezat acum circa sapte mii de ani primul trib al Dudestenilor (1) ei formând primul sat pe vatra urbei de astazi. Asezarea lor , din neoliticul timpuriu, se întindea de la izvorul de sub cimitir pâna la cismelele de la Catanesti, Stoenica si Balta. Sub casele draganestenilor de astazi , în zona amintita, se afla vetrele primelor bordeie care au populat prima data vatra localitatii Draganesti-Olt.

 

Vas cultura Dudesti
Descoperit la temelia blocului F
din strada N. Titulescu
 

Dudestenii aveau sa plece pe alte meleaguri fiind înlocuiti de alte semintii. Cei mai cunoscuti de noi, prin cercetarile arheologice, au locuit pe magura lui Boier Iancu la capatul Bâzaranilor, lânga Sâi. Pe atunci aici era o lunca mlastinoasa care s-a pastrat mii de ani cunoscuta de localnici în timpurile noastre cu numele de Balta Corboaica. În jurul ei erau paduri de nepatruns, dar pe o mica ridicatura de pamânt triburile Gumelnitenilor aveau sa faca un sat în care au trait sute de ani.
Pe ei i-am cunoscut noi mai bine prin sapaturile arheologice facute acum 10-15 ani. Satul lor ca la început, facut din câteva colibe, l-am reconstituit în curtea muzeului. Punct de atractie pentru turisti. Lumea lor avea sa lase urme adânci în cultura populatiilor de mai târziu.  

 

 

 
Locuinte reconstituite din satul gumelnitean

 
Orizontul cultural istoric avea sa înceapa cu cei din epoca bronzului si apoi a stramosilor Traci, din a caror mare familie, cea mai numeroasa dupa a inzilor, cum aminteste Herodot, se trag Geto-Dacii. 

Urna funerara si vasele de
ofranda ale unui mormânt
din epoca bronzului
( cultura Verbicioara )
descoperit la Draganesti-Olt

 

Dacii, prin urmele arheologice descoperite, aflam ca au locuit pe ultima terasa a Oltului aproape peste tot. Ei aveau o cetate aproape de locurile noastre de astazi. la Gâlmeie-Sprâncenata.
În desisul padurilor, pe ultima terasa a Oltului, vatra de azi a orasului Draganesti-Olt, s-a plamadit lumea celor care vor forma satele Uibaresti, (numit mai târziu Peretu) ,Draganesti si Comani .
Aceste sate sunt pomenite în hrisoavele domnesti din evul mediu: Peretu la 1475, Draganesti la 1521 si Comani pe la 1300 (mentiune facuta intr-o harta a Academiei Române, pentru asezarile dintre anii 1100-1300).
În evul mediu la Comani si Draganesti existau Capitanii de margine unde aveau scutelnici Papa Capitan Draganescu si Capitan Comaneanu. De atunci si pâna în veacul alXIX-lea, satele care formeaza astazi orasul Draganesti au fost stapânite de multi boieri si asezaminte crestine.


Biserica Parohiei
Draganesti de Jos
Construita de stapânul
satului Stanciu logofatul
la 1676

 


Boierii Danesti din Divanul Domnesc au închinat satul Daneasa în anul 1475 Mânastireii Cuhlumuz de la Athos iar de la Uibaresti (Peretu ) calugarii luau vinariciu . Satul Draganesti era stapânit de Stanciu Logofatu (1650). Mitrea Rudeanu Mitropolitul (1637), Popa capitan Draganescu (1700), Mitropolia Bucuresti (1760), Manastirea Sarindaru (1795), Polihronie Ioan (1800), Raducanu Clinceanu (1835) si Pauna Stirboaica Pitareasa (1879).
.Boerii ce stapânesc satul comani : Clucerul Stoica , Bunea Logofatul (1630) ,Slugerul Matei Comaneanu (1760), Dumitrascu Obedeanu (1763), Smaranda Margaritescu, Slugerul Constantin Comaneanu (1881),Ion Margaritescu (1820), Gheorghe Pâlcau (1832), Velisarie Leontopol (1840), Marele logofat Cornea Brailani, Serdarul Constantin Teoharie 8!846), Elena Floru , Mihail Demetrescu, Maria Anghelescu (1940).

 

Biserica din Comani construita
deGheorghe Comaneanul 1875

 


Bisericile erau gradini de suflete dar si flori arhitecturale . Comani a avut o manastire si o biserica iar la Draganesti un schit si doua biserici . Lânga acestea se vor înfiinta scoala în anul 1836 la Comani si Peret 

 


Biserica parohiei
Draganesti de Sus
Construita la 1800

 


Dupa legea rurala din 1864 Satele Draganestii de Sus, Draganesti de jos si Peretu au format comuna Draganesti. Satul Comani a devenit comuna cu acelasi nume Comani.  

 

 

Casa Polihronie sediul muzeului din Draganesti -Olt

 

Casa Leontopol din Comani astazi demolata


Dupa razboiul de independenta comuna Draganesti devine sediul Plasii Sâiului .
Veacul al XX-lea gaseste localitatea în plina dezvoltare. erau înfiintate trei bâlciuri anuale si piata saptamânala . Ia fiinta spitalul comunal , serviciul de paza cu guarzi comunali, se facea iluminatul stradal , se deschide o farmacie si numeroase pravalii si ateliere mestesugaresti. Toate acestea vor schimba pozitia localitatii fata de comunele din zona si vor spori dezvoltarea pe calea urbanizarii .
Scoala se organizeaza dupa modelul celor de la oras, dascalii vor edita primul ziar local (1936) iar primaria va construi un sediu nou si un camin cultural.
Dupa cel de al doilea razboi mondial în 1950 Draganestiul devine sediu de raion si intra într-o noua etapa de dezvoltare edilitar gospodareasca dar si economica. Apar institutiile raionale care vor concentra multa populatie cu un nou mod de viata. Electrificarea localitati pavarea unor strazi, alimentarea cu apa, spitalul policlinica, farmacia, sc. medie, magazinele mari, reteaua de telecomunicatii si existenta unei gari pe linia nr. 1 etc. vor crea posibilitatea ca localitatea sa devina la 1 august 1968 oras, la care se afiliaza si comuna Comani.
Dupa 1968 orasul Draganesti a primit fonduri speciale pentru dezvoltare. Mai întâi s-a construit o platforma industriala situata între Comani si Draganesti în care au lucrat peste 1200 muncitori. si era formata din Fabrica de zahar, Filatura de bumbac Statiunea de reparat masini agricole Atelierul de reesapat anvelope, Uscatorie de fructe si legume, Vinalcool, Santierul hidroenergetic etc.
În oras s-a construit un cartier de peste 1000 de apartamente, strazile principale si trotuarele au fost asfaltate, s-au construit spatii comerciale, un spital pentru copii, o policlinica, sediu de banca, piata, ateliere mestesugaresti, liceu, scoala noua, camin pentru elevi, scoala noua la Comani, asfaltarea strazii principale din Comani si alte unitati economice si comerciale menite sa satisfaca cerintele locuitorilor.
Institutiile orasului cât si unitatile industriale au functionat la capacitatile planificate pâna în anul 1990 când structurile statului socialist au fost desfiintate si înlocuite treptat cu cele capitaliste.
Astazi înca nu s-au reasezat structurile de functionare ale economiei de piata. În oras au aparut multe magazine private iar mica industrie privata este înca la început si platforma industriala veche a fost desfiintata.
Tranzitia în compartimentele vietii sociale si economice în orasul Draganesti, este mica la început de drum.