Cum a luat fiinta muzeul

Prima întâlnire cu istoria am avut-o în anul 1973, pe vremea când eram student la Facultatea de Arte Plastice din cadrul Universităţii Timişoara.

           

  Cladirea Postei strada N. Titulescu 

                Venisem pe acasa într-o mica vacanta, copii mei Cristian si Gabriel aveau un coleg de clasa Nitu Ion care locuia în cartierul Bâzarani. Gradina casei familiei Nitu era vecina cu apa Sâiului.

Intr-o zi de joaca cei trei prieteni si colegi au trecut paraul si au ajuns pe magura lui Boier Iancu care era proaspat arata.
Au fost mirati ca peste tot erau multe fragmente de ceramica si pietre mari de râu netezite pe o parte.
Dupa joaca, feciorii mei, au venit acasa si mi-au povestit ce au vazut.
Din curiozitate, în ziua urmatoare m-am deplasat la locul respectiv si am gasit multe fragmente de vase de diferite forme si marimi si doua vase mici întregi , mai multe râsnite, fragmente de silex si oase de animale.
Am adunat ce am crezut ca este mai interesant si usor de transportat, pentru a le duce la catedra de istorie a Universitatii din Timisoara, ca sa aflu ce descoperisera acei elevi.
La acea vreme în localitate, prof. Popescu Constantin , cu alti colegi de la liceul din localitate, în colaborare cu directorul Casei de cultura, Dinca Alexandru au închiriat o camera din casa familiei Georgescu si au facut o expozitie muzeala, în care la un loc se aflau obiecte de etnografie cu piese de numismatica si arheologie .
Punctul muzeistic   respectiv, din motive necunoscute , se desfiintase prin anul 1976.
 Stiind de aceasta initiativa i-am povestit prof. Andreescu Dumitru ca lânga fosta balta Corboaica pe Sâi este o asezare straveche de unde pot aduna materiale arheologice necesare expozitiei deschise.
Prof. Andreescu Dumitru a priceput despre ce poate fi vorba, fiindca în anii studentiei facuse practica de specialitate pe santierul arheologic de la Pacuiul lui Soare.
            S-a deplasat cu elevii pe aceasta magura si au comunicat într-o stire la ziarul Scânteia descoperirea de a Draganesti.-Olt.
Înainte de acest eveniment mostrele arheologice adunate de pe tell erau la catedra de istorie a Universitatii din Timisoara care stabilise descoperirea facuta de cei trei elevi ca fiind locul unei asezari   Gumelnita .
 
          
            Cea de a doua întâlnire cu istoria s-a petrecut în anul 1974, în practica studenteasca la mânastirile din Moldova.    
            Am fost repartizat la Mânastirea Arbore din localitatea cu acelasi nume unde se afla o biserica zidita de hatmanul cetatii Sucevei, Luca Arbore.
În aceasta comuna era un muzeu facut de cetateanul Toader Hrib , care avea o zestre de obiecte istorice, adunate de mai multe generatii din neamului sau.
Colectiile erau gazduite în locuinta sa si expuse ca într-un bazar, peste tot locul, fara a se tine cont de ordinea si locul lor istoric.
Toader Hrib scrisese si o carte care se chema Cronica de la Arbore pe care mi-a oferit-o cu autograf.
Dupa mai multe zile petrecute cu Toader Hrib , un moldovean voinic, aflat în a treia vârsta, care îsi împlinise menirea pe meleagurile natale mi-am zis : sa fac si eu,   acolo unde voi fi dascal cel putin ce a facut Hrib pentru localitatea lui.
În anul 1974 am fost numit prof. la catedra de desen de la Scoala generale nr.1 din Draganesti-Olt.
Dupa ce m-am instalat ca dascal gândul se îndrepta spre împlinirea dorintei de a face un muzeu la Draganesti-Olt.  Pentru aceasta era nevoie de studiu si de cunoasterea istoriei populatiei ce traise la Draganesti-Olt.
Am decis sa vad marile muzeele si cetatile din tara, sa cunosc activitatea de cercetare a istoriei prin intermediul arheologiei. În paralel colectionam obiecte muzeale de tot felul.
Vatra orasului si împrejurimile, an de an, î-mi ofereau obiecte de mare pret, care se pierdeau din necunoasterea valorii lor documentar –istorice.
Cartierul de locuinte ce se construia în centrul civic avea sa scoata la lumina o necropola sarmatica si vatra unei asezari din cultura Dudesti, peste care sporadic se gaseau urmele arheologice ale altor populatii care trecusera pe aici.
Între anii 1974-1977 adunasem peste 3000 de obiecte istorice. Grupate pe mai multe colectii.
Eram pregatit sa fac cunoscuta public intentia mea . Astfel am redactat o declaratie catre Comitetul pentru Cultura si Educatie Socialista Olt, precum ca posed circa 3500 de obiecte istorice, necesare deschiderii unui muzeu orasenesc la Draganesti-Olt.
Comitetul pentru Cultura si Educatie Socialista al judetului Olt la cererea mea a luat hotarârea sa aduca la Draganesti-Olt specialisti ai domeniului , pentru verificarea celor declarate.
 

La 6 iulie 1978 , o echipa de arheologi, directori de muzee din judetul Olt, muzeografi si alti oameni de cultura condusi de Prof. Dr. Docent Dumitru Tudor s-au deplasat la Draganesti-Olt , la invitatia organelor judetene de cultura si au constatat:…….pofesorul Traian din localitatea Draganesti-Olt, a strâns o bogata colectie de materiale arheologice, pe care o adaposteste în locuinta sa…….

 

( Din scrisoarea adresata de Pro. Univ. Docent Dumitru Tudor -Sucidava 1978 – Comitetului de Cultura si Educatie Socialista judetul Olt.) (1)
Întreg colectivul de istorici s-a deplasat în zona terasei inferioare din dreapta Oltului si pe grindurile din lunca inundabila, de unde au cules numeroase resturi arheologice de la suprafata.
Oaspetilor le-am povestit ce m-a determinat sa strâng aceste colectii .
 

Din aceeasi scrisoare se mai desprinde :…. dorinta colectivului este ca la Draganesti-Olt sa se organizeze un muzeu si sa fie condus de prof. Traian Zorzoliu…….

 

Organele locale si judetene prezente au fost de acord cu propunerea comisiei iar Consiliul Local al orasului Draganesti-Olt, primar fiind Dl. Florea Puscasu, a hotarât sa sprijine actiunea punând la dispozitie pentru organizarea acestei institutii cladirile: casa Ghirgiu, casa Polihronie , si alte dependinte din strada N. Titulescu nr. 360 , unde se putea crea posibilitatea extinderii spatiului expozitional pe parcursul anilor. (2)
 
 

 
Casa Ghirgiu construita la sfârsitul sec. al XIX-lea 

( Aici s-a inaugurat la 5 iulie 1981, Sectia de istorie a   muzeului)
 
 
 Mai târziu au urmat numeroase încercari, pline de succes, pentru a obtine   mobilierul necesar înfiintarii muzeului.
Pentru aceasta actiune, dupa numeroase drumuri si diverse recomandari, am fost ajutat material si cu asistenta de specialitate de Muzeul de Istorie al R.S.R.
În luna iunie 1981, dupa terminarea lucrarilor de organizarea expozitiei de baza a muzeului Sectia de istorie, s-a deplasat la Draganesti directorul Muzeului de Istorie al R.S.R. Prof. Dr. Florian Georgescu si Directorul Adjunct al Consiliului Culturii si Educatiei Socialiste al R.S.R., Bucuresti, Prof. Dr. Iulian Antonescu, care au avizat deschiderea muzeului.
 Inaugurarea Muzeului Orasenesc Draganesti-Olt s-a facut si pe baza adresei nr. 278 din 27 mai 1981 emisa de Comitetul pentru Cultura si Educatie Socialista Olt catre Directia Artelor si Institutiilor de Spectacole tovarasului Director Adj. Iulian Antonescu din cadrul Consiliului Culturii si Educatiei Socialiste al R.S.R. care avizeaza deschiderea acestei institutii. Aceasta adresa a fost înregistrata ulterior la nr. 9800 din 22- 06 -1981 de catre Comitetul pentru Cultura si Educatie Socialista Olt. (3)
 
 

Dupa inaugurarea muzeului. În imagine de la stânga la dreapta : Cristian Zorzoliu, Gabriel       Zorzoliu, Marinica Nicolae, Georgeta Biltz si Cojocaru… 2 persoane necunoscute 
 
La 5 iulie 1981, Sectia de istorie a Muzeul orasenesc Draganesti-Olt a fot inaugurata în prezenta inspectorului teritorial din partea Consiliului Culturii si Educatiei Socialiste al R.S.R. Marin Badea. delegatii Muzeului de Istorie al R.S.R arheologul dr. George Trohanii, arheologul dr. Georgeta Biltz, din partea judetului Olt vicepresedintele Comitetului pentru Cultura si Educatie Socialista Olt prof. Marinica Nicolae, din partea Consiliului Local Draganesti-Olt primarul Gheboianu Grigore, Neatu Vasile secretar al Comitetului   Orasenesc de partid si Dinca Alexandru secretar al Comitetului Orasenesc de Partid, sefii de institutii din oras, un numeros public si din partea familiei sotia mea Stela si cei 2 feciori Gabriel si Cristian.
Colectiile care au format fondul de baza pentru deschiderea muzeului, în anul 1981 au fost donate si înscrise la Oficiul judetean al patrimoniului pe numele donatorului prof. Traian Zorzoliu.
 Consiliul Popular al Judetului Olt Comitetul Executiv Biroul Permanent, pe baza Scrisorii Consiliului Popular al Orasului Draganesti-Olt , înregistrata la nr 4613/1988, prin care solicita acceptarea donatiei facute de catre cetateanul Traian Zorzoliu, domiciliat în orasul Draganesti-Olt strada Teiului nr.12-A, conform normelor în vigoare, a emis Decizia 222/19 august 1988 pentru acceptarea donatiei facuta statului, de obiecte muzeale în valoare de1.103.245 lei. (4)

Casa Polihronie cea de a doua cladire a muzeului
 
 
Casa memoriala Nicolae Titulescu a fost inaugurata la 16 martie 1982, închisa pentru o perioada de 7 ani si redeschisa la 31 mai 1990.( 7 ).
 
 
 
 
 
 
 
 
 
                                               Casa memoriala
                                                               Nicolae Titulescu

 

 

          

 

   
 
 
Pentru deschiderea Muzeului Memorial N. Titulescu am primit sprijin din partea Muzeului National de Istorie al R.S.R (6) si de la Muzeul Judetean Olt.
Obiectele aflate în colectiile acestui edificiu muzeal ,25 % sunt donatii, pentru aceasta casa din partea rudelor, restul au fost adunate din diverse locuri . (8) Paza acestei institutii a fost asigurata de organele puterii locale.
Fiind înfiintata la initiativa mea, când a fost oficiata aceasta institutie în anul 1990, a fost repartizata pentru administrare Muzeului orasenesc Draganesti-Olt unde eram director.
În comuna se mai afla si alte obiective memoriale care au fost aparate atâta timp cât aceasta institutie a apartinut de Muzeul din Draganesti-Olt.